a.comment-link:before{content:"76";}

24.4.11

Kerabu Merah Pegaga

Good day from Mcburn's Kampong Kitchen to all of you and get new recipe for you to try it at home. "Enjoy cooking and live life"



 Kerabu Merah Pegaga
When come to healthy cooking all of us normally refers to the western recipes. On that score we have to agree totally. The recipes with regards to healthy cooking such as the “metabolic cooking”, “anabolic cooking”, “vegetarian cooking” and many more. However, we do have our own Malaysia healthy cooking style and recipes related to the same. Today, I am going make a simple our local kampong salad, an easy to do “Kerabu Merah Pegaga”. A healthy recipe originated from time of our descendant.
Selalunya bila kita memperkatakan cara memasak untuk kesihatan resipi cara baratlah menjadi rujukan. Orang barat telah lama mengunakan pelbagai cara memasak yang baik untuk kesihatan seperti “metabolic cooking”, “anabolic cooking”, “vegetarian cooking” dan banyak lagi. Sebenarnya, kita di Malaysia tidak kurang dengan resipi makanan kesihatan. Hari ini saya akan membuat ‘salad kampong’ yang telah wujud didalam khazanah makanan nenek moyang kita. Resipi Kerabu Merah Pegaga.

Ingredients / Bahan2 nya.
400 gm of Pegaga or centella asiatica
400gm Daun Pegaga (semua jenis pegaga pun boleh)
5 Fresh Red Chilies
5 Tangkai Cili Merah Segar
½ inch Fresh Tumeric
½ inci Kunyit Segar
1 tbsp. Of Lime Juice
1 sudu besar perahan jus limau (kasturi/nipis/lemon)
2 Cloves of Garlic
2 Labu Bawang Putih
2 Red Shallots
2 Ulas  Bawang Merah
1 inch of fresh Ginger
1 inchi Halia Segar
1 tbsp. dry desiccated coconut (optional)
1 sudu besar, kelapa parut kering (pilihan)
Pinch of Salt and Sugar
Sedikit, secubit garam dan gula.

Preparation of  Ingerdients / Penyedian Bahan2
Clean and Shred the Pegaga to 1 sq inch pieces, include the stems in.
Bersihkan dan carik-carikan daun dan masukan batang nya sekali.
Pound or crush together red chilies, turmeric, garlic, shallots and ginger (or optional to pound together with dry desiccated coconut)
Tumbuk kasar, cili merah, kunyit,bawang putih, bawang merah dan halia (juga kelapa kering parut sebagai bahan tanbahan pilihan)

How to cook or prepare? / Bagaimana memasak atau menyediakannya?
In mixing bowl or a salad bowl, put all the above ingredients; add in lime juice, pinch of salt and sugar. Mix and toss gracefully until the flavor permeate and well combine. Cover the bowl a keep it the vegetable area for about 4-5 hours. This healthy food may be serve together with your main course or just another a healthy snack or an appetizer at your dinner table.
Didalam mangkuk mengadun atau mangkuk salad masukan semua bahan2 diatas, masukan jus lemon dan gaul rata perlahan sehingga terbit aroma yang menyelerakan.  Sebaiknya ditutup rapat dan disimpan dalam peti sejuk 4 -5 jam sebelum dijadikan makanan kesihatan bersama dengan nasi panas, atau dimakan begitu sahaja sebagai ulam-ulaman.

This salad recipe is a real fat burner, the leafy pegaga is high in fiber content, the herbs and lime juice will contribute to good metabolic activity in your digestive system burning fat and as anti-oxidant getting rid-off any toxic in your system. Good for tummy trimming and to general health. The above recipe is absolutely metabolic cooking with all vegetables base ingredients.
Resipi ini baik sekali sebagai makanan kesihatan dan pembakar lemak  dan salah satu contoh "metabolic cooking" yang sering diperkatakan di negara2 barat. Daun pegaga mengandungi kadar serat yang tinggi, herba lain dan juga jus kemon ada  bahan2 anti-oxidant yang diperlukan tubuh kita untuk menyah buang segala tosik dalam badan.Untuk keterangan lanjut tentang kebaikan daun pegaga sila klik disini.

No comments:

Post a Comment