a.comment-link:before{content:"76";}

12.3.11

Lady Finger in Chilly Broth / Tumis Air Kacang Bendi

Good day from Mcburn's Kampong Kitchen to all of you and get new recipe for you to try it at home. "Enjoy cooking and live life"


Ingredients/Bahan2
  • ·          400gm Fresh Lady Finger.
  • ·         400gm Kacang Bendi Segar
  • ·         50gm Anchovy.
  • ·         50gm Ikan Bilis
  • ·         4 Fresh Red Chillies or Red-Capsicum.
  • ·         4 Tangkai Lada Besar Merah Segar
  • ·         3 Shallots
  • ·         3 Biji  Bawang Merah Kecil
  • ·         3 Cloves Garlic
  • ·          3 Labu Bawang Putih
  • ·         1 Big Onion
  • ·         1 Biji Bawang Besar
  • ·         1/2" of Prawn Paste
  • ·         1/2" Belacan
  • ·         4 Cups of Water
  • ·          4 Cawan Air
  • ·         1 Pc of Dried Asam Gelugor 
  • ·         1 Keping Asam Gelugor
  • ·         Salt to Taste
  • ·         Garam Secukup Rasa

Preparation Of Ingerdients / Penyediaan Bahan2
  • ·         Wash clean Lady Finger and keep it aside.
  • ·         Basuh dan Bersihkan Kacang Bendi
  • ·         Clean the anchovy and pound a bit to soften it.
  • ·         Bersihkan ikan bilis dan ditumbuk sedikit untuk melembutkannya.
  • ·         Using a fork pierce the prawn paste and grill on the low flame stove until the typical belacan odour permeate the air.
  • ·          Mengunakan garpu cucuk belacan dan dibakar sehingga belacan mula berbau.
  • ·         Red Chilly or red-capsicum, shallots and Garlic , grilled prawn paste and pound to break into small pieces or semi fine pieces.
  • ·         Lada merah besar, bawang kecil,bawang putih,belacan yang dibakar dibersihkan dan lalu ditumbuk untuk memecahkannya atau tumbuk kasar dan jangan terlalu lumat atau halus.
  • ·         Big Onion to slice thinly.
  • ·          Bawang besar dihiris nipis

How to Cook? / Bagaimana Memasaknya?
  • ·         In a cooking pot pour in the water, add in all the pounded ingredients and let it to boil
  • ·         Masukan air ke-dalam periuk atau kuali dengan semua bahan2 yang ditumbuk kasar dan dipanaskan sehingga mendidih
  • ·         Upon full boil, lower the heat to medium level, add in the lady finger,salt to taste  for about 2-3 minutes 
  • ·         Setelah mendidih turunkan tahap panas kepada sederhana, masukan Kacang Bendi dan garam secukup rasa dan biarkan 2-3 minit.
  • ·         Add in sliced onion, asam keping gelugor and let its simmer for a while about 4-5 minutes
  • ·         Masukan hirisan bawang besar dan asam keping gelugor dan dibiarkan sebentar lebih kurang 4-5 minit.
  • ·         Ready to serve with rice or porridge
  • ·         Bolehlah dihidangkan bersama nasi atau bubur.

Notes / Note
  • Fresh and young Lady Finger should be light green in color and easily break off  with a bit of pressure at the tip
  • ·         Kacang bendi yang baik mestilah berwarna hijau muda dan mudah patah di-hujungnya bila ditekan sedikit sahaja. 
  • In cooking or stir frying lady finger, avoid cutting it , this to ensure the slimy inner part  will not interfere when eating it, thus by not cutting it will further enhance the greenish flavor encase in it
  • ·         Memasak atau mengoreng kacang bendi sebaik-baiknya tidak dipotong kecil, kerana lendir bendi akan menganggu bila dimakan. Tidak memotong lebih baik, dimana kandungan lendir yang ada didalam bendi akan lebih memberi rasa bendi yang sebenar,segar dan meleyelerakan lagi.
  • ·         Suggest that not to overcook lady finger, in fact this is the major principal in preparing or cooking vegetables. The natural rich flavor will be lost if overcook.
  • ·         Disarankan apa sahaja masakan sayur seharusnya jangan terlalu lama dimasak, sayur yang dimasak sehingga lembik menghapuskan semua kandungan zat dan segala rasa kesegaran sayur yang berlainan akan hilang.

No comments:

Post a Comment