a.comment-link:before{content:"76";}

2.3.11

Green Round Aubergine in Coconut Gravy

Good day from Mcburn's Kampong Kitchen to all of you and get new recipe for you to try it at home. "Enjoy cooking and live life"
This is another rare recipe of yesteryear, I mean the aubergine. You can hardly get this type of aubergine nowadays. I am lucky to get it from a rural kampong "pasar pagi" in Kuala Pilah. Cultivate for his own family consumption, this is  just the left overs. A makcik from kampong near Kuala Pilah town. This aubergine is in abundance those day, but now it's near extinction. Having a very fine texture and it just melt in your mouth when you eat it with hot white rice. 

Ingredients/Bahan2
  • 500gm Green Aubergine
  • 50gm Anchovy
  • 400ml Coconut Milk
  • 20 Kampong Chilli
  • 1" Fresh Turmeric
  • Salt to taste
  • 1 piece of Asam keping Gelugor

  • 500gm Terung Bulat Hijau
  • 50gm Ikan Bilis
  • 400ml Santan Segar
  • 20 Biji Chili Api Kampong
  • 1" Kunyit Segar
  • Garam secukup rasa
  • 1 Keping Asam Keping Gelugor

Preparation of Ingredients / Penyediaan Bahan2

  • Cut the green aurbegine into halve / 
  • Soak in water the cut aurbegine / 
  • In a stone mortar pound chilli kampong,turmeric and salt into a  semi fine texture/
  • Also to pound the anchovy to a semi fine texture / 

  • Terung Hijau Bulat dibelah dua
  • Rendam Terung yang dibelah dua didalam air
  • Chilli Kampong,kunyit ditumbuk dengan garam sehingga lumat ( tidak terlalu hancur dan juga kasar)
  • Ikan bilis ditumbuk kasar dan tidak terlalu hancur.

How to cook? Bagaimana memasaknya

  • In a cooking pot or wok, put in all the pounded ingredients /
  • Heat up the cooking pot or wok to medium heat / 
  • Add in the coconut milk, and  stir the mix well. Again, need to stir gently the mix continously until near boil /
  • Upon seeing the 1st sign of boiling add in all the Green Aurbegine and stir gently until full boil.
  • Upon full boil add in the Asam Keping Gelugor, low down the heat and let it simmer for 5 minutes /
  • Now you can serve  this coconut sweet gravy with hot steamy rice.

  • Masukankan kedalam periuk memasak atau kuali semua bahan2 yang ditumbuk.
  • Panaskan periuk memasak atau kuali dengan tahap api sederhana rendah.
  • Masukan santan segar dan kacau perlahan-lahan sehingga tanda mendidih tanpa henti.
  • Bila tanda awal hampir mendidih masukan terung hijau siap dibelah dan kacau rata sehingga mendidih.
  • Apabila mendidih masukan Asam Keping gelugor dan turun tahap kepanasan paling rendah dan biarkan mereneh sekadar 5 minit.
  • Boleh lah dihidangkan bersama nasi panas
Nota:
Terung Hijau Bulat, ini adalah salah satu species yang sukar didapati sekarang ini. Salah satu resipi tradisi yang jarang sekali kita temui sekarang. Masakan asli orang kampong yang mana terung ini hanya saya dapati di sebuah pasar pagi dikampong pendalaman di daerah Kuala Pilah. Itu pun ditanam untuk makanan keluarga sahaja. Saya pernah merasa masakan ini yang selalu dihidangkan arwah ibu pada tahun 70'an. Inilah salah satu resipi tradisi ibu yang tiada tolok bandingnya dengan masakan zaman sekarang. Terung jenis ini " amat halus texturenya" jika dimasak dengan betul, kelembutannya ira-ira dalamannya membuat ia begitu enak dimakan.

No comments:

Post a Comment