Good day from Mcburn's Kampong Kitchen to all of you and get new recipe for you to try it at home. "Enjoy cooking and live life"
Preparation of Ingredient/Penyediaan Bahan2
How to Cook? / Cara Memasaknya
Pineapple Anchovy & Coco Gravy / Nenas Gulai Lemak
Ingredient/Bahan2
- 1 Pineapple (medium size) / 1 Biji Nenas (saiz sederhana)
- 2 Stalk Lemon Grass / 2 Batang Serai
- 50gm Anchovy / 50gm Ikan Bilis siap kopek
- 20 pcs of Chili Api / 20 ulas chili Api
- 2 cm Fresh Turmeric / 2 cm Kunyit Segar
- 200ml Fresh Coconut Milk / 200ml Santan Segar
- Salt to taste / Garam Secukup rasa
Preparation of Ingredient/Penyediaan Bahan2
- Slice off the pineapple skin so with the eye and cut it to wedge shape/Buang kulit nenas dan hiris bentuk tiga segi.
- In a blender moderately grind, chilli,turmeric and a bit of salt/Kisar sederhana Chilli, kunyit dengan sedikit garam
- Crush randomly the lemon grass stalk / Tumbuk sedikit batang serai
- So with the Anchovies,in a mortar crush it slightly / Begitu ikan bilis ditumbuk biar pecah-pecah sedikit.
How to Cook? / Cara Memasaknya
- In a pre heat pan or wok,put in all the grind-ed ingredients together with the lemon grass and mix it well/panaskan periuk atau kuali masukan bahan2 yang dikisar,juga serai yang di tumbuk kasar dan gaul rata
- Add in coconut milk and stir mix to blend, continous stirring is important to avoid cuddling of coconut milk / Masukan santan segar dan kacau rata berterusan sehingga hampir mendidih, ini penting bagi menghindar santan berketul.
- Stir until boil and add in anchovies cook for another 3-4 minutes / Masukan ikan bilis dan terus kacau selama 3-4 minit lagi.
- Finally add in the pineapple wedges,stir to mix well and let it cook for another 4-5 minutes / bila mula mendidih, masukan nenas yang sedia di hiris, dan masak 4-5 minit lagi
Ready to Serve with... / setelah masak bolehlah dihidangkan dengan nasi panas.
Asam Gelugur
Lemon grass / Serai
Notes & Tip
This is a traditional and a very vintage recipe with basic ingredients,no frill cooking. A typical Negeri Sembilan cooking of "masak lemak cili api" where natural flavor of the base ingredient is infuse with the sweet nutty taste of coconut milk. The main problem that may arise from cooking this vintage recipe is the cuddling of the coconut milk. Which requires close attention to the heat and continuous stirring of the mix until full boil or cook. Cuddling will affect the texture,flavor and lost of the natural taste where coconut compound will desintegrate where the gravy will turn watery. No onion,shallots or garlic and other spices is added, this will effect the natural flavor of "masak lemak chili api".
Ini adalah resipi tradisi dengan bahan yang mudah didapati disekeliling rumah dikampong2. Masakan asli Negeri Sembilan "masak lemak cili atau lado api". Hanya bahan asas ini sahaja yang memberi satu rasa lemak santan yang sangat payah diadun.Masa'alah paling umum ialah bila berlakunya, ketulan2 santan atau orang negeri menamakan "bekepalo" dimana santan bila tidak dikacau rata akan mengasingkan santan yang timbul dipermukaan dengan air dibahagian bawah. Ini bukan masak lemak lagi. Jangan dibiarkan masakan ini "mengwap" atau tahap kepanasan yang tinggi. Juga segala herba lain seperti bawang2,merah,putih malah lain rempah ratus tidak dimasukan. Rasa asli akan hilang dan bukan lagi "masak lemak cili api"
No comments:
Post a Comment